Categorieën

Basishandleiding zeep gieten

Basishandleiding zeep gieten

Basishandleiding gietzeep

Handleiding om zeep te maken met gietzeep.

Lees alles goed door alvorens aan de slag te gaan!

Benodigdheden

Grondstoffen

 • gietzeep wit of transparant
 • kleurstof voor zeep
 • geur voor zeep

Materialen

 • mal / mallen
 • mes en een snijplank
 • hittebestendig glas of pan
 • pan
 • verwarmingsbron (fornuis of kookplaat)
 • maatbeker
 • roerstaaf

Optioneel

 • Alcohol in sprayflacon
 • Glitters
 • Krullint
 • Blokbodemzakjes
 • Huishoudfolie
 • Thermometer

Basisbereiding

 1. Zorg dat je mallen goed droog, stof en vervrij zijn
   
 2. Spray de mallen licht in met de alcohol spray. Dan haal je strakjes de zeepjes makkelijker uit hun mal.
   
 3. Snij de juiste hoeveelheid zeep in kleine blokjes of snij met de kaasschaaf dunne zeepkrullen af.
   
 4. Verwarm de zeep 'au bain marie' (een pan met zeepblokjes in een grotere pan met heet water zetten). Of in onze zeepketelpan. De zeep maximaal tot 60 graden Celsius verwarmen! Anders gaat de chemische formule van de zeep kapot. Wilt u zeker weten of de temperatuur juist is, gebruik dan een analoge of digitale thermometer.

  U kunt de zeep ook smelten in de magnetron of onder continu roeren direct op het vuur. Een nadeel hiervan is dat de zeep niet gelijkmatig verwarmd wordt en op sommige plaatsen oververhit kan raken. 

  Later als de zeep hard geworden is kan deze gemakkelijker gaan 'zweten' (er komt dan  vocht uit). Wanneer de zeep te snel en te veel verwarmd wordt kan het bovendien gaan schuimen en luchtbelletjes in de zeep achterlaten.
   
 5. Terwijl de zeep smelt kunt u het beste roeren met een plastic lepel. Gelijk een goede graadmeter. Als de zeep te warm is, smelt de lepel! Als de zeep bijna gesmolten is zet je de verwarmingsbron uit.
   
 6. Giet de gesmolten zeep over in een (maat)beker.
   
 7. Als de zeep gesmolten is kun je geurstoffen, kleurstoffen, pigmenten en speciale effecten zoals glitter en parelmoer toevoegen.


Let op! Kleurstof en parfumolie zijn vaak sterk geconcentreerd. Een paar druppels zijn al voldoende, zeker als u etherische oliën gebruikt.

Tip!:
In plaats van kleurstof kunt u ook met parelmoerpigment werken. Parelmoerpigment geeft zeep een metallic glans, 1 mespuntje op 50 gram zeep is voldoende. Gebruik niet te veel pigment, want de zeep kan verzadigd raken waardoor het tijdens wassen kleur afgeeft.
 

 1. De zeep kan na het kleuren en geuren in de mallen gegoten worden. Spray eventueel alcohol op het zeepoppervlak zodat bellen verdwijnen.
   
 2. Laat de zeep nu rusten op kamertemperatuur. Laat de zeep niet afkoelen in de koelkast of vriezer, dit tast de kwaliteit van de zeep aan.
   
 3. Wanneer de zeep hard is (afhankelijk van de grootte van de zeep duurt dit gemiddeld 1 uur) kun je de zeep uit de mal(len) halen.

  Tip!:
  Laat eerst een beetje lucht tussen de zeep en mal komen door de zijkant iets te lichten met je vinger. Draai de mal dan om met de opening naar beneden, druk met je vinger boven op de vorm. Combineer dit met zeer lichte masserende bewegingen, zodat lucht zich verdeelt tussen de zeep en de mal. Pas als er overal lucht is tussen de zeep en de mal zal de zeep vanzelf loslaten.
   
 4. Pak de zeepjes strak in met huishoudfolie, dit voorkomt zweten en beschadigingen.

  Temperatuurverschillen moeten altijd zoveel mogelijk voorkomen worden om de zeep mooi te houden. Laat de zeep daarom nooit drogen in de vriezer of op de verwarming en bewaar de zeep bij kamertemperatuur.
   
 5. Tot slot kunnen de zeepjes mooi verpakt worden in een blokbodemzakje, organzazakje of een mooi versierd doosje.
   
 6. Bewaar zeep welke je gekleurd hebt met kleuren op waterbasis, nooit in het zonlicht, dan verkleurt de zeep.

  Überhaupt zeep bewaren in zonlicht verbeterd de kwaliteit van je zeep niet.

Voor het maken van zeepkettingen, meerdere kleuren in 1 zeep en andere leuke ideeën kijk verder op onze blog van http://www.jufpriegel.nl

Juf Priegel doet haar best om de informatie zo goed mogelijk over te brengen. Het (verkeerd) gebruik van deze informatie is op eigen risico. Laat kinderen nooit deze activiteit alleen doen. Laat ze ook niet alleen tijdens deze activiteit.

Zijn er vragen of onduidelijkheden laat het ons weten!
info@jufpriegel.nl

Powered By OpenCart
Designed By Webshops 4 You
Juf Priegel © 2019